GREEK REPORTERS: Σόιμπλε: «Εξαιρετική περίπτωση η Ελλάδα»

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σόιμπλε: «Εξαιρετική περίπτωση η Ελλάδα»




Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post» με τίτλο «Δεν θέλω ευρωομόλογα» παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 



Ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας ξεχωριστή, υπενθυμίζει την αναμονή του Βερολίνου για την έκθεση της τρόικας, προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσον επιτεύχθηκαν οι στόχοι από την Αθήνα. 


«Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση. Πρέπει να μελετήσουμε την έκθεση της τρόικας για να δούμε αν εφαρμόστηκε το δεύτερο πρόγραμμα, και μετά πρέπει να λάβουμε -και να λάβουν (σ.σ η Αθήνα)- μια απόφαση. Στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγοράς» δηλώνει συγκεκριμένα και συνεχίζει. 


«Πρέπει να μελετήσουμε την έκθεση της τρόικας για να δούμε αν εφαρμόστηκε το δεύτερο πρόγραμμα, και μετά πρέπει να λάβουμε -και να λάβουν -  μια απόφαση». 


Στη συνέχεια της συνέντευξης σημειώνει ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, οι πιέσεις θα γίνονται σε κάθε περίπτωση όλο και πιο έντονες.


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος και στο δανεισμό της Ισπανίας δήλωσε ότι για την αποπληρωμή του δανείου της χώρας έως 100 δισ. ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση και όχι οι τράπεζες.


«Η βοήθεια πηγαίνει σε μία κρατική αρχή, το κράτος είναι υπεύθυνο για την αποπληρωμή της βοήθειας και, ως αντάλλαγμα, το κράτος δεσμεύεται για μια ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού του τομέα και για άλλα μέτρα προσαρμογής», υποστηρίζει ο ίδιος. 


Ο γερμανός υπ. Οικονομικών καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σοσιαλδημοκράτες και οικολόγους, "να αναλάβουν τις ευθύνες τους" ψηφίζοντας σήμερα υπέρ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ισπανία.


«Βεβαίως θέλουμε μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση στις τάξεις μας. Αλλά ελπίζουμε επίσης ότι το (σοσιαλδημοκρατικό) SPD και οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις ευρωπαϊκές ευθύνες τους», τονίζει ο Σόιμπλε, μέλος του συντηρητικού κόμματος CDU της Άνκελα Μέρκελ. 


Η Μπούντεσταγκ συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να ψηφίσει βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X