GREEK REPORTERS: Αραβας ο δράστης στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αραβας ο δράστης στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς

Αραβας ο δράστης στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς

Σόφια, Βουλγαρία 
Άραβας ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας, που σημειώθηκε εναντίον του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες, στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας μάρτυρας. Η επίθεση έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα.

Όπως δήλωσε η διαχειρίστρια τουριστικού πρακτορείου στην πόλη Πομόριε, από το οποίο ο φερόμενος δράστης επιχείρησε να νοικιάσει ΙΧ μερικές μέρες πριν τη βομβιστική επίθεση, ο άνδρας ήταν Άραβας.

Δεν το κατάφερε να το νοικιάσει, όμως, επειδή ένας από τους υπαλλήλους του πρακτορείου, είναι πρώην στέλεχος της συνοριακής αστυνομίας με μεγάλη προϋπηρεσία στο έλεγχο των διαβατηρίων αεροδρόμιο «Σαράφοβο» του Μπουργκάς.

Όπως αποκαλύφθηκε, στον έμπειρο πρώην αστυνομικό έκανε εντύπωση το γεγονός, ότι στη φωτογραφία της άδειας οδήγησης των ΗΠΑ (που ήταν πλαστή) ο υποψήφιος πελάτης ήταν με μακρά μαλλιά, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν με ξυρισμένο το κεφάλι.

Έτσι, ο νεαρός άνδρας, φανερά φοβισμένος, έφυγε από το πρακτορείο, χωρίς να νοικιάσει το αυτοκίνητο. Επίσης, όπως δήλωσε στο κρατικό κανάλι BNT, η διαχειρίστρια του πρακτορείου, ο υπάλληλος του τουριστικού πρακτορείου διαπίστωσε ότι ο μελαχρινός νεαρός άνδρας μιλούσε αγγλικά, με αραβική προφορά.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, για μη εξισορροπημένη και υποτακτική εξωτερική πολιτική σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και για υποβάθμιση και περιφρόνηση των υπηρεσιών ασφάλειας της Βουλγαρίας, επέρριψαν οι κύριες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Σε ομιλία εκτός ημερήσιας διάταξης ομιλία την Παρασκευή, ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών, Βόλεν Σίντεροφ, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας «για συστηματική υποβάθμιση και απερίσκεπτη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφάλειας της χώρας υπό την υπαγόρευση εταιρικών κυβερνήσεων».

Όπως είπε, το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια η χώρα «να πιαστεί στον ύπνο εντελώς απροετοίμαστη και ανέτοιμη στην πρόσφατη άνευ προηγουμένου τρομοκρατική ενέργεια στο Μπουργκάς».

«Αποτύχατε στη δύσκολη εξέταση που έπρεπε να δώσετε. Σας επιβαρύνει όλη η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία των αρμοδίων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς. Τώρα, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε το παν, ώστε να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Βουλγαρίας σαν ασφαλή χώρα, όπου τους ξένους τουρίστες δεν τους υποδέχονται με βόμβες», είπε από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άγγελ Νάιντενοφ.

Ο εκπρόσωπος του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ), Γιουνάλ Λουτφί, ζήτησε να μην γίνεται «άδικη και αδικαιολόγητη ταυτοποίηση μεταξύ της τρομοκρατίας και του Ισλάμ, επειδή η τρομοκρατία είναι πολιτικό φαινόμενο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο», όπως είπε.

Απαντώντας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, εξήγησε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι δύσκολη υπόθεση αλλά, όπως διαβεβαίωσε, οι υπηρεσίες ασφάλειας της Βουλγαρίας έχουν καταφέρει να αποτρέψουν με επιτυχία διάφορες βομβιστικές απόπειρες στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Μπ.Μπορίσοφ, δεσμεύτηκε να ενημερώσει τη λαϊκή αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπουργκάς, μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, που, όπως έκανε γνωστό, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X