GREEK REPORTERS: Προς αναζήτηση συμφωνίας για τα μέτρα των 11,8 δισ.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Προς αναζήτηση συμφωνίας για τα μέτρα των 11,8 δισ.

«Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των μέτρων.
Οι δηλώσεις των κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη και οι ενστάσεις που πρόβαλαν για επιμέρους μέτρα έχουν ως αποδέκτη την Τρόικα και δεν σηματοδοτούν διάσταση με τον πρωθυπουργό.

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών θα επαναληφθεί την Τετάρτη και ενώ θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την Τρόικα.

Συγκεκριμένα, σήμερα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας θα συναντηθούν στις 11 με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στις 3 το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ οι δύο άντρες θα έχουν επικοινωνία αμέσως μετά τις συνομιλίες τους με την ομάδα του Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με το επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι στους απόηχους της απόφασής για μαζική αγορά κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα που μπορεί να δώσει λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ο στόχος του Σαμαράς είναι να επισπεύσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και να ληφθεί η σχετική απόφαση από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και σε δεύτερο χρόνο να υπαχθεί η χώρα και οι ελληνικές τράπεζες στις γενικότερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Προϋπόθεση γι αυτά είναι να υπάρχει θετική έκθεση της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τον όρο για θετική έκθεση της Τρόικας βάζει και η ΕΚΤ αλλά και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

 Αυτό καθιστά πιο κρίσιμες και πιεστικές τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Η Τρόικα τηρεί σκληρή στάση καθώς ο χρόνος πιέζει την ελληνική πλευρά.

Το πακέτο των μέτρων που θα είναι κυρίως περικοπές σε μισθούς συντάξεις και δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup της Κύπρου από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

 Η Τρόικα απορρίπτει το σύνολο των ισοδύναμων μέτρων που προτείνουν οι τρεις αρχηγοί προκειμένου να περισωθεί ότι είναι δυνατόν από τα επιδόματα και να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές.

Ενώ όμως οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και ενώ οι δύο αρχηγοί όπως άλλωστε οφείλουν τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντοχές του ελληνικού λαού ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι ο σχεδιασμός του θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους γιατί αποτελεί τον μόνο δρόμο για την χώρα. Φυσικά γνωρίζει ότι το πακέτο των μέτρων είναι σκληρό και θα προκαλέσει δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις ωστόσο λέει ότι “δεν κάνει βήμα πίσω” και ζητά από την ελληνική κοινωνία να επιδείξει ανοχή καθώς “θα είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι”. Οι συνεργάτες του λένε ότι “μία υπαναχώρηση σε αυτή την συγκυρία θα ήταν απλώς καταστροφική”. Ο δε κ. Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη όπου απέφυγε την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη ανέφερε ότι το πακέτο των μέτρων θα είναι πέραν των άλλων και προσωρινό με την έννοια ότι ελπίζει πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα έλθει σύντομα και θα του επιτρέψει σύντομα να αποκαταστήσει τις μειώσεις σε ειδικά επιδόματα και χαμηλοσυνταξιούχους. Οι συνεργάτες του λένε ότι σε πρώτη φάση ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κριθεί όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του εκταμιευτεί η μεγάλη δόση του δανείου και η Ελλάδα συμπεριληφθεί στις συνολικές ρυθμίσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Τοποθετούν αυτές τις εξελίξεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και υπολογίζουν ότι εφόσον τα πράγματα πάνε όπως τα έχουν υπολογίσει και χωρίς ανατροπές από διεθνείς εξελίξεις η κατάσταση για την ελληνική οικονομία θα αρχίσει να μεταβάλλεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς απαντώντας στις επικρίσεις του λέει ότι “θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις του έναντι του ελληνικού λαού σε βάθος τετραετίας”. Αυτό προσθέτουν οι επιτελείς του αφορά και την δέσμευση ότι “μία εξεταστική θα κάνω για το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο”.

Αγωνία για τα μέτρα στο ΠΑΣΟΚ
Την αγωνία τους για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα για τα μέτρα των 2 δισ. ευρώ που απέρριψε η Τρόικα, εξέφραζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Περιγράφοντας το πρόβλημα που προέκυψε με του εκπροσώπους της Τρόικας, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογράμμιζαν πως αν δεν γίνουν δεκτά τα μέτρα των 2 δισ. που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τότε είναι δεδομένο ότι θα πληγούν περισσότερο οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα.

Οι δύο «κόκκινες γραμμές» για την Ιπποκράτους είναι τα αναπηρικά επιδόματα και οι οριζόντιες περικοπές, ενώ ακόμα συζητούνται οι αντιπροτάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες σε πολλά σημεία συμπίπτουν με αυτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μέχρι την Τετάρτη στη συζήτηση με την Τρόικα θα μπουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι προτάσεις των δύο αυτών κομμάτων. 

Πάντως οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν πως η συζήτηση με τους δανειστές έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος και τη μείωση του χρέους. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε επισήμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή, θεωρούν δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω της μεγάλης ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική αγορά. Ο κ. Βενιζέλος για να δείξει ότι η επιμήκυνση δεν είναι νέο αίτημα επιμένει να ενεργοποιηθεί ο όρος που περιλαμβάνεται στην υπάρχουσα σύμβαση «ότι σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης ανοίγει ο δρόμος της παράτασης».

Η στάση του Φώτη Κουβέλη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε κατηγορηματικά τέσσερα σημεία του πακέτου των μέτρων των 11,8 δισ:

-         την κατάργηση των δώρων

-         την κατάργηση των εποχικών επιδομάτων

-         την μείωση των φοροαπαλλαγών σε ειδικές κοινωνικές ομάδες

-         την αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-         την κατάργηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Επίσης ο κ. Κουβέλης ανέλυσε διεξοδικά τα δικά του προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X