GREEK REPORTERS: Κόντρες για το πλάνο εξόφλησης των χρεών στους φαρμακοποιούς

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κόντρες για το πλάνο εξόφλησης των χρεών στους φαρμακοποιούς

Σκληρή γραμμή ακολουθούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, με «χαμένους» για μία ακόμη φορά τους εκατομμύρια ασφαλισμένους του νέου Ταμείου.
Παρά τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για αποπληρωμή των οφειλών μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, οι εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν σε κινητοποιήσεις, με τις διαπραγματεύσεις να «σκαλώνουν» στα χρέη του 2011. 
Παράλληλα, βαθαίνει η ρήξη των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι ευθείες αιχμές που αφήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά της «επιλεκτικής αποπληρωμής οφειλών» του νέου Ταμείου.
Μάλιστα, ακολουθώντας την πεπατημένη των φαρμακοποιών, των οποίων οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικός μοχλός πίεσης για την αποπληρωμή τους έστω και έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι «χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει Υγεία».
Στο μεταξύ, επιστολή σε αυστηρό ύφος απέστειλε ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας προς την κυβέρνηση, καθώς στο πλάνο εξόφλησης οφειλών δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, απευθύνουν έκκληση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο να επιληφθούν προσωπικά του θέματος ώστε να τους ανακοινωθεί άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών εντός του 2012.

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι χρονοδιάγραμμα πληρωμών των φαρμακοποιών, σύμφωνα με το οποίο από αύριο έως και τις 12 Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν οι συνταγές για το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους φαρμακοποιούς ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος είναι «η άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους».
Η απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής υπήρξε άμεση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την «κατάργηση της έννοιας της συλλογικής σύμβασης».
Αντίθετα, πιο διαλλακτική είναι η στάση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος «μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση», θέτοντας όμως μεταξύ άλλων το ζήτημα συμψηφισμού των παλαιότερων χρεών.
Πάντως το μέτωπο των φαρμακοποιών φαίνεται να είναι διχασμένο καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καθημερινά εκτελούνται 20.000-25.000 συνταγές, γεγονός που δείχνει ότι εκατοντάδες φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X