GREEK REPORTERS: Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, χρόνου εργασίας και περικοπή αποζημιώσεων ζητεί η τρόικα

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, χρόνου εργασίας και περικοπή αποζημιώσεων ζητεί η τρόικα

ΝΕΕΣ σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, καθώς
το πακέτο μέτρων παραμένει στον αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε επί τάπητος όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και τη διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα επιμένει σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιδομάτων. 
Ο κ. Βρούτσης μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με δύο ώρες καθυστέρηση, σε φορτισμένο κλίμα, λόγω του αποκλεισμού του υπουργείου από το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζήτησε τα εξής μέτρα:

-    Αναμόρφωση του πλαισίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού νομοθετημένου από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το νέο σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία, που θα εξασφαλίζει ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να έγκειται στο σχεδιασμό του μηχανισμού και δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού που εγκρίθηκε από το EFF μέχρι τα ποσοστά ανεργίας να μειωθούν. 

-    Αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ανά εβδομάδα για όλους τους τομείς. 
-    Ορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. 
-    Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης. 
-    'Αρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Να επιτρέπεται η άδεια δύο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς. 

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις η τρόικα δεν αποδέχεται τη μείωση των συντάξεων που εντάσσονται στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ από 1.000 ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν οι μειώσεις να ξεκινήσουν από χαμηλότερα επίπεδα από 700 ευρώ και πάνω. Έτσι αναμένεται να υπάρξει κλιμακωτή μείωση από 2% ως 15%. Αναλυτικότερα, η κλίμακα θα είναι ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και διαμορφώνεται ως εξής:

•    700 - 1.000 ευρώ προτείνεται εισφορά 2%
•    1.000 - 1.300 ευρώ εισφορά 3%
•    1.300 - 1.600 ευρώ εισφορά 5%
•    1.600 - 2.000 ευρώ εισφορά 10%
•    2.000 ευρώ και πάνω εισφορά 15%

 Παράλληλα, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να συμφωνεί με την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, το οποίο θα αποφέρει κέρδος 900 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια. Η αύξηση κατά 2 χρόνια θα ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από 65 που είναι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί στο τραπέζι, εξαιτίας του ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις η παραμονή στην εργασία για έναν επιπλέον χρόνο για όλους όσοι θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2013 και του 2014. 


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X