GREEK REPORTERS: Μπαρόζο: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα μείνει στην ευρωζώνη»

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μπαρόζο: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα μείνει στην ευρωζώνη»

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη»  τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια της κρίσιμης ομιλίας του για το μέλλον της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Μπράβο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο. Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αν καταφέρει να
εξαλείψει τις αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις και αν οι άλλες πλευρές εξαλείψουν τις αμφιβολίες για την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, είπε χαρακτηριστικά. 

«Πιστεύω πως, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε και εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της».
Νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για κρίση πολιτικής αξιοπιστίας στην Ε.Ε. και τόνισε ότι « η Ευρώπη χρειάζεται νέα κατεύθυνση, νέες ιδέες και νέο τρόπο σκέψης». Υπογράμμισε, παράλληλα, τον κρίσιμο ρόλο της ΕΚΤ στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ.
Τα προβλήματα της Ευρώπης «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εθνικές λύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στην ομιλία του στο Στρασβούργο, λέγοντας πως οι προκλήσεις των καιρών επιβάλλουν βαθύτερη πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της επιβάλλει ακόμη περισσότερη δημοκρατία. 

«Ας μην φοβόμαστε τη λέξη ομοσπονδία, πρέπει να κινηθούμε προς μία ομοσπονδία εθνικών κρατών» τόνισε ο Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Μπαρόζο στάθηκε στη σημασία των ρόλων των κοινοτικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ενίσχυσης της δημοκρατικής τους νομιμοποίησης.

Η κρίση στην Ευρώπη «δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και πολιτική κρίση, είναι κρίση εμπιστοσύνης» είπε. «Πράγματι, έχουμε αναστοιχία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων στο Στρασβούργο» σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ψάχνουμε εθνικές λύσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας πως οι προηγούμενες γενιές έχουν ξεπεράσει δυσκολότερες προκλήσεις.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X