GREEK REPORTERS: Σημαντικά βήματα της Αθήνας βλέπει ο Σόιμπλε

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντικά βήματα της Αθήνας βλέπει ο Σόιμπλε

«Η επόμενη έκθεση της τρόικας θα διευκρινίσει αν και σε ποιο βαθμό εφαρμόστηκαν τα διαρθρωτικά μέτρα», τόνισε ο Β. Σόιμπλε
Νέα παρέμβαση «υπέρ» της Ελλάδας πραγματοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι
«η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ζήτησε να δοθεί στη χώρα μας περισσότερος χρόνος.


«Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της. Η επόμενη έκθεση της τρόικας θα διευκρινίσει αν και σε ποιο βαθμό εφαρμόστηκαν τα διαρθρωτικά μέτρα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών με την ευκαιρία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «είναι σαφές πως όλες οι υποχρεώσεις που συζητήθηκαν από την αρχή του χρόνου στο πλαίσιο του προγράμματός της πρέπει να τηρηθούν», υπογραμμίζοντας πως αν αυτό δεν συμβεί «η εμπιστοσύνη θα πληγεί για μια ακόμη φορά και αυτό θα επιφέρει έναν αυξανόμενο κίνδυνο διάχυσης στους κόλπους της Ευρωζώνης. Γι' αυτόν τον λόγο είναι που δεν μπορεί να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα».
«Υπέρ» της παροχής περισσότερου χρόνου στη χώρα μας τάχθηκε από την πλευρά του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στο οποίο επεσήμανε την αξιόλογη πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και τους κινδύνους που συνεπάγεται η λιτότητα.
«Γνωρίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν συνοδεύονται από οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σρέντερ. «Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η κατάσταση, όμως, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι χώρες αυτές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζεται η κρίση μόνο με τη λιτότητα».

«Απειλεί» η λιτότητα
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η σκληρή λιτότητα απειλεί να «στραγγαλίσει» την οικονομία, «όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας. Μέσα σε δύο χρόνια η χώρα προχώρησε σε αυξήσεις φορολογίας και περιορισμό δαπανών που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2014 θα φθάσουν στο 30%».

Κατέληξε, δε, πως «καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες περικοπές. Για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Τέλος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ εκτίμησε ότι η τεχνογνωσία του ιδρύματος θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κυρίως για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει οποιαδήποτε χώρα το ζητήσει.

e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X