GREEK REPORTERS: Βενιζέλος: Σηκώσαμε μόνοι μας το σταυρό του μαρτυρίου

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Βενιζέλος: Σηκώσαμε μόνοι μας το σταυρό του μαρτυρίου


«Θα παρακαλούσα όταν απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ να είναι πάρα πολύ φειδωλοί στα μαθήματα υπευθυνότητας και να μην κάνουν συστάσεις πως πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι για το πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και εξομολογήθηκε ότι ενοχλείται όταν βλέπει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ή ακούει διαμορφωτές της κοινής γνώμης ή στελέχη άλλων πολιτικών χώρων «να κουνούν το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να του ζητάνε να επιδείξει ευθύνη». 
 
«Ναι, έχουμε αναλάβει πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Σηκώσαμε μόνοι μας ένα σταυρό του μαρτυρίου. Χαιρόμαστε, γιατί τώρα έχουμε και άλλους που είναι πρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος αυτό, αλλά όχι μαθήματα, όχι συστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Σε προσωπικό τόνο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε όσους τον επικρίνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο χαρακτήρισε πάρα πολύ επαχθές και επώδυνο μέτρο που ωστόσο απέφερε 2,2 δισεκατομμύρια στο κράτος και εξήγησε ότι λίγες εβδομάδες μετά, «στις 26 Οκτωβρίου του 2011 στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πήρε από τους εταίρους της ένα νέο δάνειο 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίπλα στα 110 που είχε πάρει, 240 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά».
 
«Πήρε πολύ καλύτερα επιτόκια, πήρε πολύ μεγαλύτερη περίοδο χάρητος, πολύ μεγαλύτερη περίοδο εξόφλησης, άρα πολύ μεγαλύτερη μέση διάρκεια. Και πήρε το κούρεμα του χρέους με το περιβόητο PSI. Μειώθηκαν κατά 110 δισεκατομμύρια οι δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της, κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ, κουρεύτηκε το δημόσιο χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες κατά 53,5% σε ονομαστική τιμή κατά παραπάνω από 75% σε σχέση με την αξία που είχε γι' αυτούς που το κατείχαν», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας την συμφωνία εκείνη «καλή».
 
 
«Γι' αυτό με βλέπετε να αγωνίζομαι και να αγωνιώ για την επιτάχυνση των διαδικασιών, για να μην χαθεί χρόνος. Γιατί δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την ελληνική οικονομία. Ο χρόνος είναι χρήμα, πολλαπλασιάζεται και βαθαίνει η ύφεση, αυξάνεται η ανεργία, κινδυνεύουν με κατάρρευση οι επιχειρήσεις, χάνονται ευκαιρίες, ιδίως για νέους ανθρώπους», υποστήριξε.
 
Βενιζέλος: Το πακέτο των 11,5 δισ. έχει νόημα, εάν φέρει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και βιώσιμο χρέος
«Δεν ζητούμε κάτι που δεν προβλέπεται από τη σύμβαση. Ζητούμε να εφαρμοστεί η σύμβαση που προβλέπει ρητά με ειδική ρήτρα, ότι σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης ανοίγει ο δρόμος της παράτασης. Αυτό που δικαιούμαστε θα το πάρουμε, ιδίως τώρα που η Ελλάδα εξειδικεύει και οριστικοποιεί το επώδυνο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, δηλαδή περικοπών στις δαπάνες και τα εισοδήματα 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
 
Κατά τον κ. Βενιζέλο, «τα 11,5 δις εντάσσονται σε μια εξίσωση που λέει ότι με αυτά φτάνουμε σε ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, αντί για έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Πρέπει όμως να υπάρχει και το άλλο σκέλος της εξίσωσης, να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2,5% αντί για ύφεση, για να μας δώσει η εξίσωση αυτή τη βιωσιμότητα του χρέους και τη βιωσιμότητα της χώρας».
 
Σύμφωνα με το συλλογισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων έχει νόημα, εάν λυθεί όλη η εξίσωση. Πρωτογενές πλεόνασμα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος».
 
Επιχειρώντας να δώσει το πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν «με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο, όχι με οριζόντιο τρόπο». Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους αναπήρους, οι οποίοι όπως είπε «δεν πρέπει πια να κληθούν να συμβάλουν περισσότερο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, γιατί έχουν συμβάλει πολύ περισσότερο απ' ό,τι η θέση τους και η κατάστασή τους το επιτρέπει».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο στην οποία προτείνει «πολύ συγκεκριμένες λύσεις που θα συζητήσουμε το απόγευμα με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουμε την κυβέρνηση».
 
Βενιζέλος:«Το βαθύτερο σκοτάδι υπάρχει τη στιγμή πριν από την αυγή»
«Ακριβώς τώρα βρισκόμαστε στο βαθύτερο σκοτάδι της κρίσης. Και πρέπει να κάνουμε υπομονή, υπερπροσπάθεια προκειμένου εμείς να φροντίσουμε με το δικό μας μυαλό, τα δικά χέρια, τις δικές μας δυνατότητες και δυνάμεις, να χαράξει αυτή η νέα ημέρα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαραδέχθηκε ότι «πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν αντιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει να μείνεις στο ευρώ, όταν δεν έχεις στην τσέπη σου ούτε ένα ευρώ» και εξήγησε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία «γιατί η έξοδος από την ευρωζώνη θα έχει συγκλονιστικές επιπτώσεις στο δικό τους επίπεδο ζωής, σε αυτούς οι οποίοι είναι στη δυσμενέστερη θέση» και υποστήριξε ότι «η μείωση των εισοδημάτων και η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής δεν θα συγκρίνεται με αυτό που έχουμε ζήσει».
 
Επικρίνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την δήλωσή του «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Ειλικρινά, απορώ και θλίβομαι με τη δημαγωγική ευκολία που έχουν ορισμένοι να μιλούν για χρεοκοπία ή να παραλληλίζουν την Ελλάδα του 2012 με την Αργεντινή και την δική της κρίση, όταν υποτίμησε το εθνικό της νόμισμα, όταν αναγκάστηκε να βαδίσει σε μια ασύντακτη χρεοκοπία».
 
Δεν αρκεί να είσαι «το καλό παιδί της Ευρώπης»
«Θα παρακαλούσα πάρα πολύ να ακούν αυτά που λέμε, γιατί δεν αρκεί να υιοθετείς εκ των υστέρων, με πάθος νεοφώτιστου, μια πολιτική. Πρέπει να την ξέρεις, πρέπει να γνωρίζεις την προϊστορία της και να μπορείς να κινηθείς με διαπραγματευτικό σθένος και όχι απλώς να θέλεις να πείσεις ότι είσαι ευρωπαϊκά νομιμόφρων και να χαρακτηριστείς ως ένας συμπαθής συνομιλητής, ως το καλό παιδί της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος μοιάζοντας να απευθύνεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Χρειαζόμαστε έντιμες, ισότιμες σχέσεις με τους εταίρους μας, γιατί αδικείται κατάφορα η Ελλάδα όταν αναπαράγεται το στερεότυπο ότι δεν έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας και αν τις εκπληρώσουμε θα μείνουμε στο ευρώ. Δηλαδή μπορεί και να μη μείνουμε;», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Κατά την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους η κυβέρνηση πρέπει να πει «με σθένος, με αξιοπρέπεια, με τεκμηρίωση, ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή, δημοσιονομική προσαρμογή  Ότι έχει μειώσει το έλλειμμα όσο δεν το μείωσε ποτέ καμία άλλη χώρα μέσα σε 2,5 χρόνια. Το πρωτογενές έλλειμμά της το μείωσε 12 ολόκληρες μονάδες, πρωτοφανές, χωρίς προηγούμενο στα διεθνή οικονομικά χρονικά, με ύφεση 20%. Ύφεση αντίστοιχη αυτής του «μεγάλου κραχ» του 1929 στις ΗΠΑ».
 
«Αυτή η χώρα που έκανε ριζοσπαστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό της σύστημα, που μείωσε το κόστος εργασίας, που ανάκτησε τα 2/3 της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ, είναι μια χώρα που αξίζει σεβασμό, όχι φιλανθρωπία. Δεν ζητούμε τίποτα που να επιβαρύνει τον Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη», συνέχισε και επισήμανε: «Δεν έχει χάσει τίποτα καμία χώρα και κανένας Ευρωπαίος πολίτης βοηθώντας την Ελλάδα. Εξυπηρετούμε το δάνειο, κερδίζουν οι χώρες που μας έχουν δανείσει και μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν οι φορολογούμενοι πολίτες άλλων χωρών: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».
 
Αποστέλοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εάν θέλουν να υπονομεύσουν την ευρωζώνη και να υποστούν οι ίδιοι συνέπειες δημοσιονομικές στο έλλειμμα και στο χρέος τους δεν έχουν παρά να αναπαράγουν αυτή την ανεύθυνη διατύπωση: πως θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
 
«Η παράταση πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.   Θα μας επιτρέψει να απλώσουμε τα μέτρα σε τέσσερα χρόνια και αν η οικονομία αναπνεύσει, οι περικοπές της δεύτερης φάσης, του 3ου και 4ου έτους, να μην γίνουν, γιατί θα αντικατασταθούν από τα έσοδα που θα έχουμε πετύχει», είπε αναφερόμενος στην προσπάθεια να εγκριθεί το αίτημα επιμήκυνσης της περιόδου προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
 
Κατά τον κ. Βενιζέλο «τώρα χρειάζεται η άμεση εκταμίευση όλου του ποσού της δόσης για να αναπνεύσει η οικονομία, τώρα θα ξεκινήσει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους, χωρίς να θίγονται οι εταίροι μας, χωρίς να απαιτείται έγκριση από άλλα κοινοβούλια, χωρίς να ζητάμε κούρεμα διακρατικών δανείων. Μόνο μέσα από τους τρόπους που λίγο πολύ εναρμονίζονται με όσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και ο κ. Ντράγκι είπαν προχθές για όλη την ευρωζώνη, άρα και για την Ελλάδα».

ptotothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X