GREEK REPORTERS: Νέα Υόρκη: Περιμένοντας το πέρασμα του φονικού τυφώνα Σάντι(ζωντ. σύνδεση)

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Νέα Υόρκη: Περιμένοντας το πέρασμα του φονικού τυφώνα Σάντι(ζωντ. σύνδεση)


Νέα Υόρκη: Περιμένοντας το πέρασμα του φονικού τυφώνα Σάντι
Πρωτοφανείς είναι οι προετοιμασίες που γίνονται στην Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες που
περιμένουν το πέρασμα  του φονικού τυφώνα Σάντι, ενώ ακόμα και ο στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή. Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανησυχούν ιδιαίτερα για μεγάλες πλημμύρες στο νότιο μέρος του Μανχάταν, για περιοχές του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Λονγκ 'Αιλαντ. 




Στην πόλη της Νέας Υόρκης θα διακοπεί τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς, από απόψε τα ξημερώματα στη μία (19:00 τοπική ώρα). Εκτός από το μετρό, οι αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τις πλαζ ενώ, σήμερα, τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Κλειστοί θα παρεμείνουν και οι περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, καθώς και ο ΟΗΕ. "Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα μείνει κλειστή τουλάχιστον για τη Δευτέρα, λόγω της απειλής της καταιγίδας", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι. Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και εκτιμάται ότι σήμερα θα κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 375.000 ανθρώπων από τις παράκτιες περιοχές, οι οποίες μπορεί να πλημμυρίσουν καθώς πλησιάζει ο τυφώνας. "Είναι ένας σοβαρός και επικίνδυνος τυφώνας. Ωστόσο πιστεύω ότι θα περάσει", δήλωσε ο Μπλούμπεργκ , διευκρινίζοντας ότι η εντολή για την απομάκρυνση αφορά τους Νεοϋορκέζους που ζουν στην Ζώνη Α,και δεν είναι εντολή εκκένωσης όλης της Νέας Υόρκης.

Η γειτονική πολιτεία Νιου Τζέρσει έχει ήδη κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες και δήμαρχοι των πολιτειών που έχουν τεθείς ε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλούν τον κόσμο να μην αψηφήσει τις προειδοποιήσεις ενώ ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως από πλημμύρες και δυνατούς ανέμους. Ο Σάντι θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη τροπική καταιγίδα που θα έχει πλήξει ποτέ την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, όταν θα χτυπήσει το βράδυ της Δευτέρας, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και επικίνδυνες πλημμύρες στην ανατολική ακτή .

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι πολιτείες  που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βαλτιμόρη και Φιλαδέλφεια, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

Οι κρατικές αρχές υπολογίζουν ότι η τροπική καταιγίδα του Σάντι- που τώρα ονομάζεται «καταιγίδα Φρανκενστάιν» μπορεί να επηρεάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ η British Airways

Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη, την Κυριακή και θα αναστείλει τις περισσότερες προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ τη Δευτέρα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν το χτύπημα του τυφώνα, Σάντι.

«Ο τυφώνας Σάντι προκαλεί αναστάτωση, καθυστερήσεις πτήσεων και ακυρώσεις σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ» ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Ο Σάντι αναμένεται να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ αργά τη Δευτέρα, φέρνοντας θυελλώδεις ανέμους, πλημμύρες, ακόμη και βαριές χιονοπτώσεις.

Κλειστή σήμερα και ίσως αύριο η Wall Street

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό σήμερα καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, ανέφεραν πηγές της Wall Street. Πιθανώς σημειώνει το Ρόιτερς αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αμερικανικό χρηματιστήριο να παραμείνει κλειστό και την Τρίτη. Όπως σημείωσαν οι πηγές της Wall Street η απόφαση για το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ελήφθη λόγω των ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών.

Σταμάτησαν τη λειτουργία τους όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Νέα Υόρκη
Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης - μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει την «άφιξη» του τυφώνα Σάντι. Οι αρχές της Νέας Υόρκης διέταξαν την αναστολή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των πλημμύρων και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμα του τυφώνα, που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη βορειοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει πιθανότατα μέχρι την Τρίτη. Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ορισμένες παράκτιες περιοχές. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του, να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο. Τα μεσάνυχτα 0:00 GMT, ο τυφώνας ήταν σε απόσταση 780 μιλίων νότια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) στο Μαϊάμι. Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι αυτοί κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο κέντρο.

Real.gr

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση εικόνα από την πόλη της Νέας Υόρκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X