GREEK REPORTERS: Ο Βενιζέλος και οι τρεις "αντάρτες"

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο Βενιζέλος και οι τρεις "αντάρτες"


Η δήλωση του πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση που
ολοκληρώθηκε έδωσε την ευκαιρία στον Ευ. Βενιζέλο να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να ξεφύγει από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας προσωπική κριτική στον Αντ. Σαμαρά –και απαντώντας έτσι στα στελέχη του που τις προηγούμενες ημέρες τον... αποθέωσαν.

Κι αν οι υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από τον Γ. Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι εκτονώνει την ένταση και περιορίζει τους υποψήφιους «αντάρτες» στο ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα είναι πλέον τι θα γίνει με το πακέτο μέτρων και πώς θα χειριστεί το ζήτημα ο κ. Βενιζέλος.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τρεις είναι οι βουλευτές που δεν θα δώσουν θετική ψήφο στα μέτρα: Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης. Σκληρότερος όλων ο κ. Σκανδαλίδης, έκανε λόγο για «θεμελιώδη διαφορά αντίληψης» σε σχέση με την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, ενώ ο κ. Κασσής είχε έντονο διάλογο με τον Γ. Ντόλιο, ο οποίος τού ζήτησε να παραδώσει την έδρα.

Και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις, όπως οι Δ. Κρεμαστινός, Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Κουτσούκος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος αλλά όλοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το πακέτο ως έσχατη λύση και διότι δεν αντιλαμβάνονται να μπορούν να πράξουν διαφορετικά.

Η οριστική απόφαση για το αν θα επιβληθεί ή όχι κομματική πειθαρχία θα ληφθεί με την ανακοίνωση των μέτρων, είπε στους βουλευτές του ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας με νόημα ότι θα συζητήσει όλες αυτές τις μέρες  ιδιαιτέρως με όσους διαφωνούν και προτίθενται να καταψηφίσουν τα μέτρα.

Από την οκτάωρη εξαντλητική συζήτηση δεν έλειψαν πάντως και οι εσωτερικές έριδες, με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να επιστρέφει στον κ. Βενιζέλο το ευφυολόγημα που χρησιμοποίησε («επικοινωνιακές κουτσουλιές») για να χαρακτηρίσει τις διαφωνίες και τις πολιτικές πρωτοβουλίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ή ο Γ. Ραγκούσης.

ΔΗΜΑΡ: «Παρών» για τις αποκρατικοποιήσεις
Η πρώτη απόφαση της ΔΗΜΑΡ –που ενδεχομένως δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια και στο πακέτο μέτρων– αφορά το «παρών» που θα δηλώσει στη σημερινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ΔΕΚΟ. 

Παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σ.σ.: απόντος του Φ. Κουβέλη, ο οποίος αποχώρησε μετά την ομιλία του) υπήρξε έντονη ενόχληση για τη δήλωση Σαμαρά περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και έτσι διατυπώθηκαν απόψεις για καταψήφιση του νομοσχεδίου ως αντίδραση, επικράτησε η «μέση λύση».

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, επιμένουν ότι «η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δεν έχει ολοκληρωθεί», γεγονός που ερμηνεύει την έκπληξη που μάλλον επικράτησε με τη δήλωση Σαμαρά παρά δυσφορία. Εξ αυτού του λόγου, εξακολουθούν να αφήνουν χαραμάδα η ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη στάση της, ίσως και... Ευρώπης βοηθούσης


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X