GREEK REPORTERS: Αθώος ο Βαξεβάνης για την λίστα Λαγκάρντ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αθώος ο Βαξεβάνης για την λίστα Λαγκάρντ




Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπος με το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, μετά τη δημοσίευση στο περιοδικό που εκδίδει των 2.059 ονομάτων ως καταθετών στην ελβετική HSBC.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας, σε μια πολύ σκληρή αγόρευση, είχε ζητήσει την ενοχή του δημοσιογράφου, υποστηρίζοντας ότι διέσυρε υπολήψεις χωρίς να τον νοιάζει αν είναι αθώοι ή ένοχοι όσοι περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.
Ο εισαγγελέας είπε ότι ο δημοσιογράφος παρέδωσε στη χλεύη της κοινωνίας ανθρώπους και υπολήψεις και μετέτρεψε τη χώρα σε ζούγκλα και κολοσσιαίο. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο κόσμος ζητάει αίμα και ο κατηγορούμενος το έδωσε, επισήμανε ο εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός.
Στο άκουσμα της αγόρευσης αυτής, ο Κώστας Βαξεβάνης είπε απευθυνόμενος στον εισαγγελέα "ευτυχώς δεν είπατε ότι σκότωσα τον Κένεντι".
Προηγήθηκε η απολογία του Κώστα Βαξεβάνη, κατά την οποία υποστήριξε την αθωότητά του. Τόνισε πως είναι καθήκον του δημοσιογράφου η αποκάλυψη της αλήθειας και πως όταν κάποιοι την κρύβουν, ο δημοσιογράφος έχει καθήκον να αποκαλύπτει. Διατύπωσε, ακόμη, τη θέση πως δεν είναι προσωπικό δεδομένο το ποιος έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά το ποσό που διατηρεί σε αυτούς.
Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο δήμοσιογράφος είχε πει ότι τυχόν καταδικαστική απόφαση σε βάρος του ελοχεύει κινδύνους για την πορεία της υπόθεσης. "Αυτό -ανέφερε- θα είναι ένα ακόμα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο όχι μόνο θα εκθέσει τη χώρα παγκόσμια, γιατί μπαίνει θέμα ελευθερίας του Τύπου πια απ' όλα τα μέσα σ' όλο το κόσμο, αλλά θα εντείνει ακόμα περισσότερο την αμφιβολία του κόσμου, την εχθρότητα ανάμεσα στον κόσμο και την οργή του. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο".
Στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη βρέθηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπρεμέλα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εκδότης του "Hot Doc" δεν έπρεπε να διωχθεί. "Εάν συμβεί κάτι στον Κώστα, θα συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις που κι αν βρίσκονται για να ζητήσουμε την απελευθέρωσή του. Ελπίζω να απελευθερωθεί σήμερα και να τα αφήσει όλα πίσω" ανέφερε σε δήλωσή του.
Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο πρόεδρος ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι "η μόνη διέξοδος για τη δικαστική εξουσία και το πολιτικό σύστημα είναι να παραδεχθεί ότι ο άνθρωπος είναι αθώος και η δημοσιογραφική έρευνα και αλήθεια δεν μπορεί να φιμώνεται όσο η χώρα έχει Σύνταγμα και ελευθερίες".
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν προσήλθε κανένα μάρτυρας κατηγορίας να καταθέσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ με επιστολές τους ένας εφοπλιστής και ένας δικηγόρος δήλωσαν ότι δεν πλήττονται από τη δημοσίευση των ονομάτων τους στο περιοδικό.
Στο πλευρό του δημοσιογράφου στάθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε ότι προσήλθε σε υπεράσπισή του "εκτελώντας αυτό που θεωρεί ότι είναι συνταγματικό, δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον".
megatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X