GREEK REPORTERS: Η ΠΝΟ «τιμωρεί» την κοινωνία

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η ΠΝΟ «τιμωρεί» την κοινωνία

Σε 48ωρη απεργία προχωρεί από σήμερα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ύστερα
από το «ναυάγιο» στις προσπάθειες της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που πλήττουν τον τουρισμό και την οικονομία. Η υπουργός Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας, σε δήλωσή της, έκανε λόγο για προαποφασιμένη κίνηση που υπαγορεύθηκε από τις προεκλογικές σκοπιμότητες κυρίως του ΚΚΕ.

Αντιρρήσεις
Η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας επικαιροποίησε, χθες, χωρίς νέα ψηφοφορία την απόφασή της, παρά τις αντιρρήσεις που ακούστηκαν όλες αυτές τις μέρες στους κόλπους της ως προς την επιλογή της χρονικής στιγμής. Μάλιστα, εννέα σωματεία μέλη της με κοινή τους ανακοίνωση κατηγόρησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι με τη στάση τους μετά τη λήξη της τελευταίας συνάντησης με την υπουργό Ανάπτυξης - Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου εμπόδισαν συνεδρίαση για τη συζήτηση των αποτελεσμάτων της.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν προσήλθε ο πρόεδρος των πλοιάρχων Γ. Βλάχος, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι συμφωνεί με την απεργία, αλλά διαφωνεί με την επιλογή του Πάσχα για την πραγματοποίησή της.
Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, είπε ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ, γι' αυτό και η ΠΝΟ θα προχωρήσει στην απεργία. Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος, σύμφωνα με την ομοσπονδία, έθεσε ως προϋπόθεση την ένταξη του Οίκου Ναύτου στο νέο φορέα, ως εκ τούτου ακυρώθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για χθες το μεσημέρι.
ΚΚΕ και Νέα Δημοκρατία
Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε την ευθύνη για τις εξελίξεις στο ΚΚΕ και τις προεκλογικές του σκοπιμότητες, ενώ στη δήλωσή της διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν πλέον συμφωνηθέντα», δηλαδή δεν ισχύει τίποτα από όσα είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις με την ΠΝΟ. Συμπλήρωσε δε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει ένας απροσχημάτιστος διάλογος για όλα τα μεγάλα θέματα της ναυτιλίας. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, από την πλευρά της, αν και ζήτησε την αναστολή της απεργίας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για συνετή απόφαση, την ίδια ώρα «έκλεισε το μάτι» στην ομοσπονδία.
Σε ανακοίνωση του τομεάρχη της Γιάννη Πλακιωτάκη και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κώστα Μουσουρούλη τάχθηκε υπέρ της αναστολής της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τη φράση «φτάνει πια με τις βεβιασμένες κινήσεις και τους άστοχους πειραματισμούς», ενώ επέρριψε τις περισσότερες ευθύνες για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων «στην επιπόλαιη στάση» της κ. Διαμαντοπούλου.
Τροποποιήσεις
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να μειώσουν κατά το δυνατό τις ακυρώσεις των εισιτηρίων από τους επιβάτες, οι μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους, μεταθέτοντας τα περισσότερα για τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης. Ειδικά αυτή τη μέρα διακινείται το 50% των επιβατών προς τα νησιά για το Πάσχα, υπολογίζεται δε ότι φέτος είχαν κοπεί περί τα 17.000 - 18.000 εισιτήρια. Από αυτά ένα ποσοστό μεταφέρθηκε τις επόμενες μέρες και τη Μεγάλη Δευτέρα.
Όπως έλεγαν χθες στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών ακόμα και αν αναστέλλονταν οι κινητοποιήσεις, ακόμα και αν η κυβέρνηση προχωρούσε στην εφαρμογή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, η ζημιά είχε ήδη γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κατά εκατοντάδες οι επιβάτες ακύρωναν ή άλλαζαν τα εισιτήριά τους προς τα νησιά.
Ευθύνες
Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε την ευθύνη για τις εξελίξεις στο ΚΚΕ και τις προεκλογικές του σκοπιμότητες, ενώ στη δήλωσή της διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν πλέον συμφωνηθέντα», δηλαδή δεν ισχύει τίποτα από όσα είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις με την ΠΝΟ.
Σε δύο βάρκες
Η Ν.Δ., από την πλευρά της, αν και ζήτησε την αναστολή της απεργίας, επέρριψε τις περισσότερες ευθύνες για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων «στην επιπόλαιη στάση» της κ. Διαμαντοπούλου.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X