GREEK REPORTERS: Χειρόφρενο στα ΚΤΕΛ τη Μεγάλη Πέμπτη

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Χειρόφρενο στα ΚΤΕΛ τη Μεγάλη Πέμπτη

Νέα εμπόδια στην πασχαλινή έξοδο των εκδρομέων δημιουργεί η 24ωρη απεργία, στην οποία προσανατολίζονται να προχωρήσουν τη Μεγάλη Πέμπτη οι οδηγοί των
υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ.
Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, στην οποία υπάγονται οι οδηγοί, προχωρεί στην κινητοποίηση αντιδρώντας στο «μπαράζ απολύσεων» αλλά και στην καταγγελία της συλλογικής τους σύμβασης από τους ιδιοκτήτες.

Εκτός από την απεργία, η ΟΣΜΕ προγραμματίζει και συγκεντρώσεις στον Κηφισό αλλά και στους άλλους σταθμούς των ΚΤΕΛ, με στόχο να εμποδίσει την αναχώρηση των δρομολογίων.
Oπως υποστηρίζουν, πάντως, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ΚΤΕΛ, ακόμα και εάν πραγματοποιηθεί η απεργία, τα προβλήματα στις μετακινήσεις θα είναι ελεγχόμενα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των λεωφορείων (90%) κινείται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα εργαστούν.
«Ζητούμε την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων αλλά και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ Βασίλης Δημητρόπουλος, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης «δίνει δωράκι 45 εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αντικατάσταση του στόλου χωρίς έλεγχο».
Σκηνικό «πολέμου»
Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, σκηνικό «πολέμου» πυροδότησαν οι απολύσεις προσωπικού που ξεκίνησε η διοίκηση του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.
Στον σταθμό των λεωφορείων στην Πυλαία επικράτησαν σκηνές ακραίας έντασης το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ιδιοκτήτες και μέτοχοι έδωσαν μάχες σώμα με σώμα με απεργούς εργαζόμενους, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την αναχώρηση προγραμματισμένων δρομολογίων.
Απεργοί έπεσαν στις ρόδες των λεωφορείων για να τα σταματήσουν, ενώ οι άγριες συμπλοκές σταμάτησαν μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ και είχαν απολογισμό τουλάχιστον τρεις ελαφρά τραυματίες.
Οι συνδικαλιστές, που επανήλθαν χθες το απόγευμα με νέα συγκέντρωση, υποστηρίζουν πως είναι παράνομες οι 6 απολύσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ξεκίνησαν 4ωρες στάσεις εργασίας ζητώντας την ανάκλησή τους.
Καταγγέλλουν, εξάλλου, τη διοίκηση και τους μετόχους ότι μειώνουν προσωπικό μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αφού διαχειρίζονται ένα από τα πιο εύρωστα ΚΤΕΛ της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες μετακινήσεις στην τουριστική σεζόν και επιπλέον έσοδα όλο τον χρόνο από τα χιλιάδες μαθητικά δρομολόγια.
«Είναι χρυσοφόρο το ΚΤΕΛ, με πολύ μεγάλα κέρδη και παρ' όλα αυτά ξεκίνησε μαζικές απολύσεις», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής Γιώργος Αρβανιτίδης αντιτείνει πως η εταιρεία είναι ζημιογόνος και εντάσσει τις απολύσεις στο αναγκαίο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσής της.

 e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X