GREEK REPORTERS: Αμετακίνητη η ΠΝΟ - αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Αμετακίνητη η ΠΝΟ - αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση

Χωρίς απτά αποτελέσματα η συνάντηση της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, για αναστολή της 48ωρη απεργιακής κινητοποίησης μέσα
στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αναμένεται να συνεδριάσει μόνο, αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.


Εμμένει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει, ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορών των προϊόντων.
Πάντως η προαναγγελία της απεργίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί ταξιδώτες έχουν ήδη μεταφέρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους σε άλλες ημέρες, ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις σε ξενοδοχεία.
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος σε δήλωσή του είπε ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αναμένεται να συνεδριάσει μόνο, αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.
«Η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων» είπε ο κ.Νταλακογιώργος, ενώ αναφερόμενος στην αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα» πρόσθεσε.
Συνάντηση με Λοβέρδο
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στις 3 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας η ειδική επιτροπή, υπο τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για την εφαρμογή και την εξειδίκευση του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΠΥ στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΠΝΟ.
Ο υπουργός Υγείας, στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τα μέλη και τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, είχε δηλώσει ότι ο Οίκος Ναύτου με τη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει αυτοτελής και θα απευθύνεται μόνο στους ναυτικούς. «Ολος ο κλάδος υγείας είναι ΕΟΠΥΥ αλλά η δομή του Οίκου Ναύτου θα παραμείνει κατά προτεραιότητα στους ναυτικούς», είχε επαναλάβει ο κ.Λοβέρδος.
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με Διαμαντοπούλου την Κυριακή
Σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να ανασταλεί η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Διαμαντοπούλου, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, μετά τη συνάντηση φάνηκε πως δεν υπήρξε συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα η υπουργός δήλωσε - μεταξύ άλλων - πως «η κυβέρνηση απάντησε στα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Σήμερα δίνονται και γραπτά οι προτάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο είναι σαφές πως ορισμένα στελέχη της ΠΝΟ έχουν πάρει ήδη προειλημμένες αποφάσεις. Οι απειλές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, ανέφερε: «Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν είναι ικανοποιητικές. Θα συνέλθει η Ομοσπονδία, σε μικρό χρονικό διάστημα και θα απαντήσουν τα όργανα».
Συνεπώς, αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία θα εξετάσει το νέo έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε προς τους συνδικαλιστές των ναυτικών, η υπουργός και να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης.
Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Νικόλαος Λίτινας, ο διευθυντής Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιος Πάλης και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Κυριάκος Σουλιώτης.
Η υπουργός, μετά τις συνομιλίες με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X