GREEK REPORTERS: Καμπανάκι επιστράτευσης μετά το νέο αδιέξοδο

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Καμπανάκι επιστράτευσης μετά το νέο αδιέξοδο

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι και πάλι η χώρα, καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα ταξιδέψουν τα πλοία αύριο και μεθαύριο: το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων στα νησιά και
νέα ζημιά στον τουρισμό, αλλά και απειλή καταστροφής για τους αγρότες της Κρήτης. Οι εκδρομείς του Πάσχα απειλούνται και από την απεργία που εξήγγειλαν για τη Μεγάλη Πέμπτη οι οδηγοί των υπεραστικών λεωφορείων. Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ – κυρίως οι προερχόμενοι από τα σωματεία που ελέγχει το ΚΚΕ – κρατούν σκληρή στάση και επιμένουν ότι θα πραγματοποιηθεί η απεργία. Η χθεσινή τους συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου έγινε σε υψηλούς τόνους και ήταν άκαρπη. Την ίδια στιγμή το πολιτικό σκηνικό παίρνει καθαρά προεκλογικό χρώμα, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να απαντά σε υψηλούς τόνους στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του επιτέθηκε προσωπικά από το Αιγάλεω απ’ όπου ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε από την πολιτική κηδεία του αυτόχειρα του Συντάγματος, αλλά και από την επίδειξη ανελέητης «αντιεξουσιαστικής βίας» εις βάρος ενός ειδικού φρουρού.


Αποφασισμένη να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να εξασφαλίσει την ομαλή διακίνηση των επιβατών και των προϊόντων προς και από τη νησιωτική Ελλάδα εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή άρνηση της ΠΝΟ να αποδεχθεί τις κυβερνητικές προτάσεις για τη λύση της 48ωρης απεργίας. «Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μετά τη λήξη ενός μίνι Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και με τη συμμετοχή επτά υπουργών.
Οπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση αναμένει από την ΠΝΟ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη σημερινή νέα συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδιασμού που αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και επιστράτευση των απεργών.
Η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την απεργία «εντελώς αδικαιολόγητη», απηύθυνε χθες μετά το τέλος της σύσκεψης ύστατη έκκληση στην ΠΝΟ «να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό, ενόψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς».
Ωστόσο δεν έχει αυταπάτες για τον χαρακτήρα της απεργίας, καθώς ανώνυμες κυβερνητικές πηγές επέρριπταν ευθύνες στο ΚΚΕ για την αδιαλλαξία της ΠΝΟ, εντάσσοντας τη στάση αυτή στην προεκλογική περίοδο. Υποστήριζαν μάλιστα ότι οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ εμφανίστηκαν απολύτως αδιάλλακτοι στον διάλογο κυβέρνησης - ΠΝΟ χθες το απόγευμα και επιπλέον εκτόξευσαν σαφείς απειλές για μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν έκπληξη για το γεγονός ότι, ενώ για τη λήξη της απεργίας ασκούν πιέσεις παραγωγοί, εκπρόσωποι των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., απουσιάζουν εντελώς οι ακτοπλόοι. Οπως ανέφεραν, η παθητική στάση τους απέναντι στην απεργία μπορεί μόνο να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν το επιβατικό κοινό στα δρομολόγια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής, επωφελούμενοι σημαντικά από τη μη πραγματοποίηση των δρομολογίων κατά τη διάρκεια της απεργίας που θα κρατήσει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια.
Στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπαδήμο, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, και ενδέχεται να επαναληφθεί σήμερα, μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Στο μεταξύ, αναφορικά με το μέτρο της πιθανής επιστράτευσης των ναυτεργατών, έγινε γνωστό ότι παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή του, δεδομένου ότι από τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες του 2010 το 40% έχει συνταξιοδοτηθεί ή έχει αποχωρήσει από το επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνταχθούν καινούργια φύλλα επιστράτευσης.
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X