GREEK REPORTERS: Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ίσως και την Κυριακή

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ίσως και την Κυριακή


Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ίσως και την Κυριακή
Στόχος του πρωθυπουργικού γραφείου είναι να κλείσει το θέμα που
δημιουργήθηκε με αφορμή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των αιχμηρών αναφορών του Ευάγγ. Βενιζέλου για τον τρόπο λειτουργίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη δημοσιοποίηση της προχθεσινής τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αντ. Σαμαρά από τον οποίο ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντησή του με την τρόικα, επανήλθε χθες με ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Σε αυτή άφησε αιχμές ως προς τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της επιμήκυνσης, υποστηρίζοντας ότι «η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται ρητά από την τελευταία συμφωνία», ενώ απευθυνόμενος εμμέσως στον Αντ. Σαμαρά σημείωσε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που δεν είναι μονοκομματική, είναι τρικομματική και ως τέτοια πρέπει να λειτουργεί».
Διάψευση Κεδίκογλου
Τις επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου απέφυγε να σχολιάσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όταν κυκλοφόρησαν κάποιες «φήμες» ότι «υπάρχει ενόχληση του πρωθυπουργού» και πως «ο Αντ. Σαμαράς δεν κηδεμονεύεται», ο Σ. Κεδίκογλου, σε κατ' ίδιαν συνομιλίες του με πολιτικούς συντάκτες, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί ενοχλήσεως και προσπάθειας κηδεμόνευσης του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως «εμείς κάνουμε δουλειά και όχι κουτσομπολιά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να κλείσει το ρήγμα που φάνηκε να δημιουργείται έλεγε (σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες ημέρες όταν κανείς δεν επιβεβαίωνε κάτι) πως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και πριν από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα.
Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η σύσκεψη των αρχηγών να γίνει ακόμα και την Κυριακή το βράδυ.
Πριν από αυτή την εξέλιξη, η Ιπποκράτους είχε απαντήσει με non paper 10 σημείων με αιχμές για τις προαναφερόμενες «διαρροές κύκλων του Μαξίμου», ενώ ύστερα από αμοιβαίες εξηγήσεις που προφανώς δόθηκαν, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι «σε αυτή τη συγκυρία περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας» και πως «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα, γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον». Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδρ. Παπαδόπουλος, σε χαμηλούς τόνους σημείωνε ότι «επιβάλλεται να γίνει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πριν παραδοθεί το τελικό κείμενο στην τρόικα» και πως «ό,τι πάει προς ψήφιση στη Βουλή πρέπει να συμφωνηθεί προηγουμένως».
Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενεργούς συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, τόσο του ίδιου όσο και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως «δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο δεν μπορώ εγώ προσωπικά να μετάσχω ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση ύστερα από μόλις 2,5 μήνες», χωρίς ωστόσο και να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει αργότερα μια ενεργότερη εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ ή και του ίδιου στα κυβερνητικά δρώμενα.
Η αναφορά
Αυτό, πάντως, που προκάλεσε τις φήμες περί ενόχλησης του κ. Σαμαρά (που όπως προαναφέρθηκε διαψεύστηκαν από τον Σ. Κεδίκογλου), ήταν η αναφορά του κ. Βενιζέλου στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ρόλος των δύο μικρότερων εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι να παρακολουθούν μια μονοκομματική κυβέρνηση ν' ακολουθεί πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα λάθη, κάνουν λάθος».
«Είναι δυνατόν», πρόσθεσε, «να καθόμαστε σιωπηλοί, να πληρώνουμε την ευθύνη και να μη μπορούμε να μετάσχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μια υπόδειξη, μέσα από μια προτροπή; Μέσα από την άσκηση ελέγχου; Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων, δηλαδή να μην ενημερώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το πώς ενεργεί η κυβέρνηση;».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X