GREEK REPORTERS: Δεν βλέπουν φως στο τούνελ οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ Τετάρτη και Πέμπτη

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ Τετάρτη και Πέμπτη


Δεν βλέπουν φως στο τούνελ οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ Τετάρτη και Πέμπτη
Μικρό καλάθι κρατούν οι αγορές για την  συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη και την Πέμπτη κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόταση του προέδρου της Μάριο Ντράγκι να μπορεί η ΕΚΤ να προβαίνει σε μαζικές αγορές ομολόγων για τη στήριξη του ενιαίου νομίσματος και της ευρωζώνης.
Οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα συγκεντρωθούν από την Τετάρτη στη έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, όπου θα ξεκινήσουν ανεπίσημα οι διαβουλεύσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την Πέμπτη στη  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας.
Με δεδομένες τις αντιθέσεις που έχουν εκφραστεί κυρίως από τη γερμανική πλευρά και τον επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν αλλά και από τον ολλανδό ομόλογό του, οι απόψεις των αναλυτών και των οικονομολόγων συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα.
Αυτό αποτυπώθηκε την Τρίτη στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο Λονδίνο ο FTSE σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,50%, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο -1,17%, ενώ πτωτικά έκλεισε και ο CAC στο Παρίσι, κατά 1,58%.
Η σθεναρή αντίσταση της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κρατάει δεμένα τα χέρια του Μάριο Ντράγκι, o οποίος θα πρέπει να μην απογοητεύσει τις αγορές, αλλά και να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αντιδράσεις των αγορών.
Αρκετοί διατυπώνουν την άποψη, ότι το μήνυμα του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη θα είναι πως το βαρύ καθήκον αναδόμησης των εθνικών οικονομιών επαφίεται στις κυβερνήσεις, ενώ, η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, όταν απειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε την Τρίτη και το μέλος της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποδόσεις κάποιων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης δείχνουν ότι οι αγορές αποτιμούν διάσπαση της ευρωζώνης.

Υπογράμμισε δε ότι είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει μια χρηματοοικονομική ένωση που θα αντιμετωπίζει τα ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των αγορών.
«Τα premia στα ομόλογα της ευρωζώνης αντανακλούν στην παρούσα φάση, όχι μόνο το ρίσκο φερεγγυότητα κάποιων χωρών αλλά και ένα ρίσκο νομίσματος, που δεν θα έπρεπε να υφίσταται σε μια νομισματική ένωση», δήλωσε σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Αλλά και η Τράπεζα της Ιταλίας σε έκθεσή της σημειώνει ότι η απόκλιση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη δεν αντανακλά τα βασικά οικονομικά μεγέθη κάθε κράτους. Η έκθεση προσφέρει στήριξη στον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επιχειρεί με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θέλει να εφαρμποσει να μειώσει το κόστος δανεισμού για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
«Ένα κατάλληλο εύρος επιτοκίου μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου θα ήταν δυο με δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες» αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας της Ιταλίας και συμπληρώνουν ότι «το spread θα έπρεπε να διαμορφώνεται μεταξύ των 120 και 370 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ βρίσκεται στις 424 ποσοστιαίες μονάδες».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X