GREEK REPORTERS: Αμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Ελλάδα η Μέρκελ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Ελλάδα η Μέρκελ


Όσο γρηγορότερα η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμά της, τόσο το καλύτερο, τόνισε η Αγκελα Μέρκελ από τη Βιέννη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν.

«Ενθαρρύναμε την Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι, κατά τα άλλα, ισχύει το πρόγραμμα όπως είχε αποφασιστεί.
Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία, η ίδια είχε υπογραμμίσει ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και αναμένει την έκθεση της τρόικας, η οποία θα παρουσιάζει την αξιολόγησή της.
Επιπλέον, σημείωσε ότι Ελλάδα δικαιούται να αξιολογηθεί βάσει της έκθεσης της τρόικας χωρίς να ακούγονται «κάθε ημέρα και διαφορετικά πράγματα».
Χαιρετίζοντας το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους και χωρίς έλεγχο».
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η ΕΚΤ έδειξε ότι το μέλλον του ευρώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές δράσεις και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο δρόμος που είχαμε πάντα επιλέξει».
Όπως είπε, η ΕΚΤ υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τιμών και κατέδειξε σαφώς χθες ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί αυτή τη σταθερότητα.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, το οποίο απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά, και θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης αποσκοπώντας στη χαλιναγώγηση του κόστους δανεισμού των κρατών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της ενώ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της δεν επηρεάζουν τη διαδικασία έγκρισης των πακέτων στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης. «Χωρίς έγκριση από τη Βουλή, δεν γίνεται τίποτα. Είναι στο χέρι της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιοργκ Ασμουσεν, είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους στη χώρα του, μετά την οξεία αντίδραση των γερμανικών εφημερίδων για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο κ. Ασμουσεν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio ότι η ΕΚΤ θα προβαίνει στην αγορά ομολόγων ενός κράτους μέλους υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής αυστηρών μέτρων.
«Θα κάνουμε το καθήκον μας εντός του πλαισίου της δικαιοδοσίας μας», προσέθεσε αναφερόμενος στο πρωταρχικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η αγορά ομολόγων, στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από μια κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας.
«Θα πραγματοποιούνται [αγορές ομολόγων] όταν μια χώρα δεσμεύεται για αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί επιτακτική, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη χαλάρωση της πίεσης προς στα κράτη για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», συμπλήρωσε.
Επίθεση εξαπολύουν στην ΕΚΤ τα γερμανικά ΜΜΕ
Τα σφοδρά πυρά των συντηρητικών εφημερίδων της Γερμανίας δέχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς απεριόριστων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης.
«Βοήθεια χωρίς τέλος για τις χώρες της κρίσης» τιτλοφορείται το άρθρο στο πρωτοσέλιδο της Bild, το οποίο αναφέρει ότι ο Ντράγκι υπέγραψε «λευκή επιταγή» που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι κατηγορούν την κεντρική τράπεζα για υπέρβαση καθήκοντος. «Ο Ντράγκι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γερμανία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η συντηρητική εφημερίδα Die Welt.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της άρθρο με τίτλο «Η άνοδος, η πτώση και η ανάσταση της Bundesbank», το οποίο δίνει έμφαση στις προειδοποιήσεις του Γενς Βάιντμαν. Το άρθρο κάνει λόγο για «δημοκρατικό έλλειμμα των διασωστών της ευρωζώνης» και συνδέει την απόφαση της ΕΚΤ με την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τον ESM που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την οικονομική Frankfurter Allgemeine Zeitung «τα όρια ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική είναι πλέον συγκεχυμένα» και ο ισχυρισμός της ΕΚΤ ότι δρα εντός της δικαιοδοσίας της χαρακτηρίζεται από το έντυπο ως «παράλογος».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X