GREEK REPORTERS: Δωροδοκούν, αλλά δεν τιμωρούνται

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δωροδοκούν, αλλά δεν τιμωρούνται


Δωροδοκούν, αλλά δεν τιμωρούνται
Ουραγός για ακόμη μια χρονιά εμφανίζεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την
αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και συγκεκριμένα στην τιμωρία περιπτώσεων δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να κερδίσουν διαγωνισμούς ή να παρακάμψουν τοπικούς κανονισμούς.
Η όγδοη ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Διεθνούς Διαφάνειας, με τίτλο «Εξαγωγή Διαφθοράς: Έκθεση Προόδου 2012», ουσιαστικά αξιολογεί αρνητικά την Ελλάδα επειδή δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη κατά της διαφθοράς του ΟΟΣΑ. «Η έλλειψη επίσημων στοιχείων για την ύπαρξη και εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων, που εμπίπτουν στις διατάξεις της Συνθήκης, καταγράφεται αρνητικά στην έκθεση αξιολόγησης.
Θα ήταν σκόπιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβαίνει ανά τακτά διαστήματα στη δημοσίευση σχετικών στοιχείων, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό σε ποιο βαθμό η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης», αναφέρει η έκθεση.
Δωροδοκίες 
Η έρευνα που έγινε σε 37 κράτη δείχνει ότι ένα στα τέσσερα στελέχη επιχειρήσεων (27%) θεωρεί ότι η δωροδοκία από ανταγωνιστή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της επιχείρησής του, τους τελευταίους 12 μήνες.
Στο τέλος του 2011, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχουν επιβληθεί ποινές σε πάνω από 250 άτομα και περίπου 100 επιχειρήσεις, λόγω εμπλοκής τους σε υποθέσεις δωροδοκίας. Εξήντα έξι άτομα φυλακίστηκαν διότι δωροδόκησαν ξένους λειτουργούς κατά τις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Οι ΗΠΑ επιδεικνύουν το υψηλότερο ποσοστό εφαρμογής της σχετικής Συνθήκης, έχοντας κλείσει 275 υποθέσεις μέχρι το τέλος του 2011. Η Γερμανία έρχεται δεύτερη, έχοντας κλείσει πλέον των 100 υποθέσεων.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X