GREEK REPORTERS: Εσπασε ο πάγος στη συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εσπασε ο πάγος στη συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε


Εσπασε ο πάγος στη συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε
Δίωρη συνάντηση με πολλή ουσία κατά τη διάρκεια και λίγα λόγια μετά την ολοκλήρωσή της είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

«Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε για ακόμη μία φορά στον συνάδελφό του» ανέφερε αμέσως μετά ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Δρ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας αντάλλαξαν σήμερα (Τρίτη) απόψεις σε φιλική ατμόσφαιρα και κλίμα συνεργασίας στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας. Ο Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας ενημέρωσε (τον κ. Σόιμπλε) για τις προόδους της Ελλάδας στην τήρηση των όρων του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.
 Η εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών- πολιτικών και δομικών μέτρων αξιολογείται στην παρούσα φάση από μέλη της τρόικα, αποτελούμενης από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους τωρινούς σχεδιασμούς, η έκθεση θα μπορέσει να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
 Σχετικά με την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την παρουσίαση μιας συνολικής έκθεσης της τρόικα. Κύρια σημασία έχει το να εκπληρώσει η Ελλάδα πλήρως τις υποχρεώσεις της. Σ’ αυτό επέστησε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για άλλη μια φορά τη προσοχή του ομολόγου του»
Παρά ταύτα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας ανέφεραν στο «Βήμα» ότι η συνάντηση πήγε καλά και ότι «έγινε μακρά τεχνική συζήτηση εφ' όλης της ύλης» και παραλλήλως «εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις» για διάφορά θέματα που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του κ. Στουρνάρα ήταν να ανοίξει έναν «δίαυλο επικοινωνίας» με τον γερμανό ομόλογό του και να δείξει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις ώστε να φέρει στη συνέχεια την κουβέντα στις επιπτώσεις της ύφεσης και να θέσει -ανεπισήμως- στο τραπέζι την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016.

Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σόιμπλε συμφώνησαν να τα ξαναπούν στο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από δηλώσεις και πληροφορίες είναι ότι η συζήτηση προχώρησε σε βάθος αναφορικά με το συνολικό πακέτο των μέτρων, της χρηματοδότησης και των διευκολύνσεων προς την Ελλάδα. Τα παραπάνω συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει αυτό το μήνα η τρόικα και απασχολεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο. Υφεση, έλλειμμα και χρέος είναι συγκοινωνούντα δοχεία και θα καθορίσουν το νέο κούρεμα ή την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύφεση (υπολογίζεται ότι θα φτάσει εφέτος το 7% -αντί για 4,7% που προέβλεπε το μνημόνιο 2- και το 3% το 2013) δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και αυτούς καθαυτούς τους αριθμούς, τους στόχους δηλαδή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.

Σόιμπλε: «Κανένα άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα»

Ο γερμανός Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, πέραν της ήδη υπεσχημένης. «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε κανένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος στη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Συγχρόνως όμως προειδοποίησε για τις εικασίες περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι και του χρόνου η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει: «Φυσικά και με τα 17 μέλη της», είπε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτές οι εικασίες δεν οδηγούν στον στόχο μας».
Διυπουργική στις 15.00 για υγεία-φάρμακα
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη στις 15.00 είναι προγραμματισμένη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Στουρνάρα με θέματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας και ευρύτερα της φαρμακευτικής δαπάνης που αφορά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή, εκτός από το οικονομικό επιτελείο, θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X