GREEK REPORTERS: «Ψεύδος εξαρχής μέχρι τέλους»

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

«Ψεύδος εξαρχής μέχρι τέλους»


Στην αντεπίθεση ο Νίκος Αναστασιάδης για το δημοσίευμα της «Χουριέτ»
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους όσοι υιοθέτησαν τις «απαράδεχτες, ψευδείς και κακόβουλες θέσεις του τουρκικού Τύπου, να αναλογιστούν πως
δεν κερδίζουν, αλλά υιοθετούν τουρκικές θέσεις»
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε χθες ο απόηχος του δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», αναφορικά με θέσεις τις οποίες φέρεται να διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για το Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα η «Χουριέτ» τού απέδωσε, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις τις οποίες πρόταξε η τουρκική εφημερίδα ως ψευδείς από την αρχή μέχρι το τέλος, κατά την έκφρασή του. Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι αβασάνιστα, όπως είπε, υιοθέτησαν τις απαράδεχτες, ψευδείς και κακόβουλες θέσεις του τουρκικού Τύπου, να αναλογιστούν πως δεν κερδίζουν, αλλά υιοθετούν τουρκικές θέσεις. «Οι θέσεις που προτάχθηκαν από τη "Χουριέτ" δεν ήταν απλώς λάθος, αλλά ψεύδος εξαρχής μέχρι τέλους», τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Η προσπάθειά μου», συνέχισε, «ήταν να πείσω ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν μπορεί παρά να επιβάλει την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, είχε υπερτονίσει στην Επικεφαλής της Επιτροπής Επαφής με την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -της οποίας οι θέσεις είναι καλά γνωστές υπέρ της Τουρκίας- ότι δεν δέχεται λύση, που να διασφαλίζει λιγότερα δικαιώματα στους Κυπρίους πολίτες από ό,τι στους Τούρκους. «Συνεπώς, τα όποια άλλα δημοσιεύματα της "Χουριέτ", που ενδεχόμενα να ανάγονται είτε σε άλλες θέσεις είτε σε διάφορες προσπάθειες να διαστρεβλωθούν συγκεκριμένες θέσεις, όχι μόνο δεν είναι αληθή, αλλά είναι και κακόβουλα και φαίνεται ότι πέτυχαν τον στόχο που επεδίωκαν, γιατί κάποιοι αβασάνιστα ασπάστηκαν κάτι ανάλογο, για να αρχίσουν την κριτική. Δεν θέλω να προβώ σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Οι ώρες υπαγορεύουν ενότητα», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ λένε ότι οι θέσεις, όπως ένα κεντρικό κράτος με λιγότερες αρμοδιότητες, για να μην υπάρχουν προβλήματα, είναι θέσεις που παλαιότερα τις διατύπωνε, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Βεβαίως. Είναι δημόσια γνωστές αυτές οι θέσεις και συνεπώς δεν χρειαζόταν ελάχιστες ώρες μετά τη συμφωνία με το ΔΗΚΟ να επαναλάβω τις ίδιες εις μίαν φιλότουρκο κυρία. Αλλά και εκείνο που θέλω να πω, που διαψεύδει ή και θα απογοητεύσει όσους έσπευσαν να κρίνουν, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προσωπική πολιτική ουδενός. Θα εφαρμόζεται η πολιτική που θα είναι προϊόν των συλλογικών αποφάσεων, δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχηγών», τόνισε.
«Αποτυχημένη προσπάθεια»
Για αποτυχημένη προσπάθεια του Προέδρου του ΔΗΣΥ να διαψεύσει τα όσα κατέγραψε ο δημοσιογράφος της «Χουριέτ», έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζοντας πως το μόνο που κατάφερε ο κ. Αναστασιάδης ήταν να ομολογήσει ότι όντως αυτές είναι οι θέσεις του. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το παρελθόν του Προέδρου του ΔΗΣΥ τεκμηριώνει ότι δεν μπορεί να πιστώνεται με καμιάν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. «Το παρελθόν του κ. Αναστασιάδη», είπε ο Στέφανος Στεφάνου, «τεκμηριώνει ότι δεν μπορεί να πιστώνεται με καμιάν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», ενώ επέκρινε και την ηγεσία του ΔΗΚΟ, η οποία, όπως δήλωσε, «μολονότι γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη, θέλει να αυταπατάται και παράλληλα προσπαθεί να ορθώσει ένα μαύρο πέπλο απόκρυψης αυτών των θέσεων στα στελέχη και τους οπαδούς του, καλύπτοντας τον κ. Αναστασιάδη και δηλώνοντας το εκπληκτικό και το αμίμητο ότι αυτό που ισχύει, είναι αυτό που συμφωνήθηκε». «Γνωρίζει και αποκρύβει η ηγεσία του ΔΗΚΟ ότι τίποτα από αυτά δεν θα εφαρμοστεί», ισχυρίστηκε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε χθες ότι στην προσπάθειά του να διαψεύσει τα όσα γράφτηκαν στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατάφερε να ομολογήσει και να επιβεβαιώσει ότι αυτές είναι οι γνωστές του θέσεις και δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Διερωτήθηκε, ταυτόχρονα, κατά πόσον υπάρχει κάποιος στο ΔΗΚΟ που ακούει τον Νίκο Αναστασιάδη. «Ο κυπριακός λαός», συνέχισε, «οφείλει να γνωρίζει ότι, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και ο κ. Αναστασιάδης, έχουν μια ιστορία πολιτικής αναξιοπιστίας και μεταλλάξεων, αλλά και μεταμορφώσεων. Κατά συνέπεια, όσο κι αν διαψεύδει ο κ. Αναστασιάδης, την ίδια στιγμή ομολογεί ξεκάθαρα ότι αυτές είναι οι θέσεις του, αυτές ήταν και οι θέσεις στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Ευαγόρου.
«Μαθήματα αξιοπιστίας»
Στους υπαινιγμούς Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ σε σχέση με τη στάση που τηρεί το ΔΗΚΟ και ειδικότερα την προσπάθεια που καταβάλλεται για συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώτης Φωτίου, διαμηνύοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ δεν μπορούν να δώσουν μαθήματα πολιτικής αξιοπιστίας. «Μαθήματα πολιτικής αξιοπιστίας σίγουρα δεν μπορεί να δώσει αυτή η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το ΔΗΚΟ. Το είχαμε βιώσει εισπράττοντας ακόμα και εμπαιγμούς», τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Φωτίου. «Αναλυτική απάντηση στη νέα πρόκληση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του ΑΚΕΛ θα δοθεί αύριο», κατέληξε.
Διευκρίνιση των θέσεων
Από πλευράς Οικολόγων, σε χθεσινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως το δημοσίευμα της «Χουριέτ» δημιουργεί την ανάγκη να γίνει πλήρης διευκρίνιση των θέσεων των προεδρικών υποψηφίων στο Κυπριακό και ιδιαιτέρως του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Προκύπτει, επίσης, σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, ανάγκη για καθιέρωση θεσμών που να εγγυώνται δημοκρατική συλλογική διαχείριση του Κυπριακού. Για τον σκοπό αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Κίνημα έχει επεξεργαστεί ένα τετράπτυχο προτάσεων, επί του οποίου απαιτεί σαφή δέσμευση των υποψηφίων. Αναφέρει ταυτόχρονα ότι η αξιοπιστία των πολιτικών βρίσκεται στο ναδίρ και πως μόνο με ξεκάθαρες και αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας.
«Επί της ουσίας του δημοσιεύματος οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ως Οικολόγοι διαφωνούμε με τις θέσεις αυτές. Η χαλαρή ομοσπονδία, η παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων της Τουρκίας, οι διευρυμένες συνομιλίες κτλ., αποτελούν θέσεις του ΔΗΣΥ επί των οποίων το Κίνημα Οικολόγων διαφώνησε όταν τέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, και συνεχίζει να διαφωνεί», αναφέρει το Κίνημα, υποδεικνύοντας πως τα θέματα αυτά αποτελούν μέρος των ανοικτών ζητημάτων του διαλόγου των Οικολόγων με τον προεδρικό υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδη.
Διαφωνεί η ΕΔΕΚ 
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ισχυρή, διαφορετικά εάν η ε/κ πλευρά αποδεχθεί χαλαρή ομοσπονδία, δηλαδή μιαν αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι εξυπηρετούνται οι στόχοι της Τουρκίας για μια μορφή συνομοσπονδίας, η οποία θα οδηγήσει στον πλήρη διαχωρισμό και τη διχοτόμηση με επικυριαρχία και κηδεμονία της Τουρκίας εσαεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», το οποίο παρουσίαζε τον Νίκο Αναστασιάδη να επιδιώκει χαλαρή ομοσπονδία, ανέφερε ότι το Κίνημα διαφωνεί με τις διευρυμένες συνομιλίες.
«Οι όποιες συνομιλίες, πάρα το γεγονός ότι είναι ψευδεπίγραφος αυτός ο δικοινοτικός διάλογος, θα πρέπει να γίνονται για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, ενώ σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή, δηλαδή τον τερματισμό της κατοχής, τον τερματισμό των στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων των 1960 θα πρέπει να λυθούν στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης με την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να μετέχει σε μια διεθνή διάσκεψη και όχι οι κοινότητες, διότι δεν έχουν διεθνή νομική προσωπικότητα». Ο κ. Ομήρου διευκρίνισε ότι, επειδή δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι δηλώσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί, όπως είπε, να αποδώσει τις δηλώσεις αυτές ως γενόμενες.

«Δεν πρέπει να παλινδρομεί η ελληνοκυπριακή πλευρά» 
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Η ΛΥΣΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ

«Η ΛΥΣΗ του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο μιας χαλαρής ομοσπονδίας θα δημιουργήσει διαχωριστικές τάσεις μέσα στην κυπριακή κοινωνία , ε/κ και τ/κ», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και κοινωνική, η οποία να δημιουργεί ισχυρά δεσμά μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η λύση χαλαρής ομοσπονδίας, την οποία ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα και με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ", εκτιμά ως καλύτερη εφικτή λύση, είναι μια λύση που αποκεντρώνει τις εξουσίες από το κεντρικό κράτος, διαχωρίζει διοικητικά τις δύο κοινότητες και δεν δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και επανένωσης της κοινωνίας», ανέφερε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.
Ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να παλινδρομεί σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, αφού αυτού του είδους παλινδρομήσεις, όπως είπε, δίνουν άλλοθι στην τ/κ πλευρά και την τούρκικη εξωτερική πολιτική, με αποτέλεσμα να μετατρεπόμαστε ως οι καλύτεροι σύμμαχοι της τούρκικης εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του στο θέμα του Κυπριακού σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «θα επιδιώξω το περίγραμμα λύσης των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβούλιου το 1989 και του 2009 χωρίς, ωστόσο, να ξεφεύγουμε από τις συμφωνημένες, ήδη, προτάσεις».

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X