GREEK REPORTERS: Σόιμπλε: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη»

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη»

Σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος
απέκλεισε, όμως, να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα, ενώ παράλληλα, ο ολλανδός Πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, «αρκεί να μην κοστίσει περισσότερα χρήματα».


Ερωτηθείς από τον τοπικό ραδιοσταθμό Inforadio αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε «ασφαλώς» και καταδίκασε τις «εικασίες» γύρω από ένα αντίθετο 
σενάριο. 

«Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης», δήλωσε ο γερμανός υπουργός χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα «μοναδικό». 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες ώστε «δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα». 

Ο γερμανός υπουργός είπε για μια ακόμη φορά πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), η οποία θα ελέγξει τον Σεπτέμβριο την πρόοδο της Αθήνας, για να αποδεσμευτεί ένα νέο τμήμα της βοήθειας. 

«Την επόμενη χρονιά, το ευρώ θα σταθεροποιηθεί και η νευρικότητα στις χρηματαγορές θα μειωθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας πάντως, πως αυτό θα πάρει χρόνο. 

«Χάσαμε την εμπιστοσύνη. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα. Αντίθετα, το να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτεί περισσότερο καιρό», πρόσθεσε ο υπουργός, πολύ περισσότερο, είπε, που η Ευρώπη είναι «πολύπλοκη και σύνθετη». 

«Δεν μπορούμε να παίρνουμε απλώς αποφάσεις» επειδή πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θεσμοί των 17 χωρών μελών, υπενθύμισε. 


«Ναι» στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος από την Ολλανδία
Το ενδεχόμενο νέας βοήθειας για την Ελλάδα απέρριψε σήμερα και ο ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος όμως, τόνισε ότι μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτό, όπως είπε, «δεν κοστίσει επιπλέον χρήματα».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X