GREEK REPORTERS: Η διπλή όψη, η πίστωση και το ερωτηματικό

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η διπλή όψη, η πίστωση και το ερωτηματικό


Βαθμολογικά έχει ξεκινήσει ιδανικά το πρωτάθλημα. Το απόλυτο των έξι βαθμών σε
δύο ματς, που ήταν και το ζητούμενο, είναι πραγματικότητα και το +4 από τον βασικό αντίπαλο Παναθηναϊκό αποτελεί ήδη σημαντικό προβάδισμα τόσο πρακτικά, όσα και ψυχολογικά.

Ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ έκανε, έστω και δύσκολα, τη δουλειά του στη Βέροια και πήρε αυτό, που ήθελε, ενώ και με τον Λεβαδειακό πήρε εύκολα το τρίποντο, σημειώνοντας μάλιστα τέσσερα γκολ.

Την ίδια ώρα έχει σημειώσει σε δύο ματς έξι γκολ, με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ (Τζιμπούρ, Μοντέστο, Σιόβα και Μανιάτη), με τον αλγερινό "ζεστό" και με τον Κάρολ να έχει μαζέψει μία φορά την μπάλα από τα δίχτυα του και αυτό από προσωπικό λάθος του ίδιου του βορειοϊρλανδού.

Οι αριθμοί είναι καλοί και τα μηνύματα, που στέλνουν ενθαρρυντικά. Κι αν αποτελούν το μοναδικό ζητούμενο τότε όλοι στον Ολυμπιακό (ομάδα-διοίκηση-κόσμος) θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Είναι όμως; Το νόμισμα έχει διπλή όψη, όπως και η "ανάγνωση" του ξεκινήματος στη σεζόν.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός ακόμα ψάχνεται, κάτι που είναι λογικό μετά τις αλλαγές του καλοκαιριού, τόσο στο προπονητικό επιτελείο, όσο και στο ρόστερ. Γι' αυτό κι ο Ζαρντίμ στηρίζεται κυρίως στους «παλιούς», κι ας μην ήταν πέρσι βασικούρες, όπως για παράδειγμα ο Μοντέστο και ο Παπάζογλου..

Επίσης αλήθεια είναι πως οι ερυθρόλευκοι δεν έπεισαν στις δύο πρώτες τους εμφανίσεις, όπως και στα φιλικά. Δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχουν συγκεκριμένο πλάνο στο γήπεδο, δεν βγάζουν εύκολα ευκαιρίες και αμυντικά προσπαθούν να προσαρμοστούν  στα νέα δεδομένα βγάζοντας μία ανασφάλεια (αν και ουσιαστική απειλή από τον Λεβαδειακό δεν υπήρξε).

Επιθετικά βρίσκουν λύσεις μέχρι τώρα από τα στημένα (τα μισά γκολ) και την ποιότητα παικτών όπως ο Ιμπαγάσα και ο Τζιμπούρ. Μέχρι να βγουν αυτοματισμοί και να φανεί τι θέλει να κάνει ο Ζαρντίμ στο γήπεδο χρειάζεται σίγουρα χρόνος.

Αμυντικά επίσης ψάχνεται ο Ολυμπιακός. Το πρέσινγκ από ψηλά έχει εξαφανιστεί (το έκανε για λίγο ο Φουστέρ με τον Λεβαδειακό) και οι ερυθρόλευκοι περιμένουν τον αντίπαλο πίσω από το κέντρο, έστω κι αν αυτός είναι υποδεέστερος. Δεν αρέσει αυτή η επιλογή του Ζαρντίμ, αλλά ίσως το κάνει αναγκαστικά.

Η σιγουριά των Μέλμπεργκ και Αβραάμ δεν υπάρχει και η αμυντική λειτουργία κόντρα σε ομάδες επιπέδου Μάλαγα, Σπόρτινγκ και Νάπολι δεν ήταν καλή. Τέτοιες ομάδες θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Champions League και ενδεχομένως ο πορτογάλος να κάνει ήδη πρόβες.

Ενδεχομένως βέβαια και να έπρεπε να είναι ήδη έτοιμος ο Ολυμπιακός με βάση ότι είχε πολύ χρόνο για να προγραμματίσει τη νέα σεζόν. Με ευθύνη της διοίκησης όμως έμεινε ακέφαλος για ένα μήνα και με ευθύνη της διοίκησης οι μεταγραφές 11άδας άργησαν να γίνουν (ή δεν έγιναν καθόλου). Οποτε η πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει ο Ζαρντίμ τον Ολυμπιακό, όπως τον θέλει, είναι αναπόφευκτη και απαραίτητη.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η πρόκληση του Champions League. Το ρόστερ δείχνει αποδυναμωμένο, αλλά στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός μπορεί να παίρνει τα αποτελέσματα, που θέλει έστω και να μην εντυπωσιάζει. Στο υψηλό επίπεδο μπορεί;

Αν συγκρίνουμε τον τωρινό Ολυμπιακό με αυτόν, που παρουσίασε ο Βαλβέρδε πέρσι στα περισσότερα ευρωπαϊκά ματς η διαφορά είναι μεγάλη (αναπόφευκτες, αλλά και πρώιμες οι συγκρίσεις). Αλλά κι ο Βαλβέρδε με ήττα στο Καραϊσκάκη από τη Μαρσέιγ ξεκίνησε, ενώ επίσης δύσκολη και αγχωτική ήταν και η πρεμιέρα επί της Ξάνθης στην Ελλάδα (ή και η ήττα από την Ηρακλή πιο παλιά).



sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X