GREEK REPORTERS: «Να μας δεις πριν από την τρόικα»

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

«Να μας δεις πριν από την τρόικα»


Συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών πριν από την έλευση της τρόικας επιθυμεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος, οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων δεν θα γίνει πριν από την ερχόμενη Τετάρτη.Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι το νέο ραντεβού των τριών δεν μπορεί να καθυστερεί, όταν μάλιστα το περιεχόμενό του αφορά το κλείσιμο του καταλόγου με τα μέτρα των 11,88 δισ. ευρώ, και αφήνουν να διαρρεύσει η ενόχληση του κ. Βενιζέλου για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν σπεύδει να προσδιορίσει χρονικά τη συνάντησή τους.


Εκτιμούν άλλωστε ότι η «απροθυμία» του κ. Σαμαρά να συγκαλέσει τη σύσκεψη άμεσα γίνεται για λόγους εντυπώσεων ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα ότι οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν συνδιαμορφώνουν, αλλά ακολουθούν τις εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικώς χθες με τον Πρωθυπουργό, από τον οποίο και ζήτησε δύο πράγματα: αφενός να υπάρξει ενημέρωση για τις επαφές του υπουργού Οικονομικών στην Γερμανία και αφετέρου να οριστεί άμεσα νέα σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου, παρέπεμψε για το θέμα της ενημέρωσης των επαφών του κ. Στουρνάρα στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ενώ επιφυλάχθηκε να ορίσει για τις επόμενες ημέρες τη συνάντηση των τριών στο πρωθυπουργικό γραφείο. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έλεγαν μ άλιστα ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συγκαλεί συσκέψεις συνεχώς για θέματα καθημερινότητας αλλά για θέματα στρατηγικής.

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ.Πάντως, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία Βενιζέλου - Σαμαρά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας και τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ιπποκράτους απέφυγε να μεταφέρει το κλίμα αλλά και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Αλλωστε μία ημέρα πριν δεν έκρυβε τη δυσφορία της ηγεσίας του κόμματος για το γεγονός πως ο κ. Στουρνάρας δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης με τον γερμανό ομόλογό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κλίμα στις επαφές του ήταν καλό και ότι το ζητούμενο ήταν η αξιοπιστία της χώρας.
Στο μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζονται σενάρια με αντιπροτάσεις για τα μέτρα, με στόχο να μη θιγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε χθες (Σκάι) ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέτρα να μην οδηγούν σε οριζόντιες περικοπές και ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. «Αυτά που γνωρίζω ότι ήδη έχουν τεθεί έντονα στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, είναι ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις, τα δώρα, την προστασία των ατόμων με αναπηρία, που εξαιρέθηκαν στην προηγούμενη φάση και πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται», είπε και γνωστοποίησε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αναθέσει σε στελέχη την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ.Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στο γραφείο του με τους προέδρους των Ομοσπονδιών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος και κατά τη συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια δεσμεύτηκε να μεταφέρει στη συνάντηση των αρχηγών την εικόνα που του παρουσίασαν ώστε να συνεκτιμηθούν όλα στις αποφάσεις για τη δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων.
Διάλογος για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση
Ανοιξε η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο ουσιαστικότερης συμμετοχής του Κινήματος στην κυβέρνηση, προοπτική που δεν αποκλείουν στελέχη της Ιπποκράτους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει, συνεργάζεται, ελέγχει και αξιολογεί το έργο της κυβέρνησης και «για μένα είναι λάθος να συζητάμε για ανασχηματισμό δύο μήνες μετά τις εκλογές». Από την πλευρά του. ο Δημήτρης Ρέππας είπε (Real) ότι η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ δεν θα διαθέτει καμία προοπτική εάν επικαλύπτεται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X