GREEK REPORTERS: Θαλάσσια πολιτική: Ελλάδα - Κύπρος χαράσσουν κοινή «γραμμή πλεύσης»

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Θαλάσσια πολιτική: Ελλάδα - Κύπρος χαράσσουν κοινή «γραμμή πλεύσης»


Κοινή γραμμή πλεύσης σε μια σειρά διεθνών θεμάτων της ναυτιλίας επιδιώκουν να
χαράξουν Ελλάδα και Κύπρος, όπως προκύπτει από τις επαφές του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στη Μεγαλόνησο.
Ο κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε χθες διαδοχικά στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Ευθύμιο Φλουρέντζου, καθώς και με εκπροσώπους της κυπριακής πλοιοκτησίας.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Συγκοινωνιών συζητήθηκαν όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εν όψει και του άτυπου συμβουλίου υπουργών Ναυτιλίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο περιεχόμενο του σχεδίου «διακήρυξης της Λεμεσού» που θα αφορά σε θέματα ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην Ομάδα Εργασίας για θέματα ναυτιλίας με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την από κοινού προώθηση θεμάτων σε διεθνή φόρα.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Φλουρέντζου, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εν όψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Λεμεσό, συζητήσαμε όλες τις πτυχές της ναυτιλιακής πολιτικής, σε επίπεδο κυρίως διεθνών απαιτήσεων, αλλά και προτάσεων και κανονισμών που συζητούνται και υποστηρίζονται από την Κυπριακή Προεδρία, καθώς και σε θέματα λιμενικής πολιτικής και διασυνοριακής συνεργασίας».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσα από τα προγράμματα της Ε.Ε. και ιδίως τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού, αλλά κυρίως στην προοπτική της επόμενης. Η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα αναπτύξει σε βάθος τα ζητήματα αυτά και θα διευκολύνει τον πολιτικό συντονισμό εκεί όπου χρειάζεται».
Από την πλευρά του ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. «Εχουμε κάνει επίσης ενημέρωση για το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο θα γίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου και θα έχει θέμα την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική», είπε ο Κύπριος υπουργός και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η πειρατεία, η διάλυση πλοίων και θέματα περιβάλλοντος, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την κοινή απόφαση να συσταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες Ομάδα Εργασίας για θέματα ναυτιλίας, «για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλους του τομείς, είτε ανάγονται σε θέματα Ευρώπης ή σε άλλα διεθνή ζητήματα αρμοδιότητος των δύο υπουργείων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών και του κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου.
Με τον Πρόεδρο Χριστόφια
Νωρίτερα το πρωί ο κ. Μουσουρούλης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X